flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В суді відбулась міжнародна конференція на тему: «Сучасний стан виконання судових рішень. Результати реформування системи виконавчого провадження»

26 жовтня 2018, 18:32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 жовтня 2018 року за підтримки Проект Європейського Союзу «Право-Justice» на базі Південно-західного апеляційного господарського суду пройшла міжнародна конференція на тему: «Сучасний стан виконання судових рішень. Результати реформування системи виконавчого провадження» 

  
По закінченню конференції було проведено робочу зустріч присвячену тематиці майбутніх спільних заходів та розробки стратегії щодо аналізу реформ у сфері правосуддя.
Організатором заходу виступив Проект ЄС «Право-Justice» за підтримки Асоціації суддів господарських судів України. 
Конференція відбулася за участю міжнародних експертів з Франції, Болгарії, Сербії, Литви, суддів, представників адвокатської спільноти, представників ДВС, Міністерством юстиції, приватних виконавців, нотаріусів та представників провідних регіональних підприємств та юридичних компаній.
Мета співпраці полягає у виробленні єдиного бачення ефективної моделі щодо виконання судових рішень.
З вітальними словами до учасників звернулися Наталія Богацька - голова Асоціації суддів господарських судів України, Довидас Віткаускас - Керівник Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Світлана Глущенко – заступник Міністра Юстиції України з питань виконавчої служби.

  
Минуле виконавчого провадження в Україні базувалося на усталених цінностях в форматі збереження комфорту, звички, ієрархії та патерналізму. Тому, актуальність цієї зустрічі обумовлена прагненням удосконалення і оновлення якості здійснення виконавчого провадження в Україні і запозичення міжнародного досвіду. Адже майбутнє – це розвиток і зміни. 
Масштабна міжнародна конференція ознаменувала початок змін і системної роботи.
Наталія Богацька, голова Асоціації суддів господарських судів України, наголосила на тому, що Одеський регіон став одним з перших, де функціонуватиме Регіональна рада реформ у сфері правосуддя для втілення реформи «знизу-вгору» - через донесення специфічних для регіону викликів і їх рішень на рівень центральних органів та організацію більш якісного обміну інформації щодо реформ сектору з центру в регіони та на міжрегіональному рівні. Сенс роботи виконавчого провадження полягає в кінцевому результаті, а саме відновленні порушеного права. Винесення судового рішення недостатньо – якщо воно не виконується. 

 
Світлана Глущенко, заступник Міністра Юстиції України з питань виконавчої служби зазначила, що з запровадженням інституту приватних виконавців значно зріс відсоток виконання судових рішень, і це є позитивним показником результату річної роботи! 
Слід також відмітити, що конференція мала зворотний зв’язок з аудиторією, яка мала можливість озвучити свої питання висококваліфікованими фахівцям - спікерам, що в цілому позитивно вплинуло на результат конференції.