flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

МЕДІАЦІЯ У ГОСПОДАРСЬКИХ СПОРАХ

23 липня 2021, 17:00

Сьогодні за ініціативою Проєкту ЄС «Право-Justice» у партнерстві із Південно-західним апеляційним господарським судом, Українською академією медіації та Асоціацією суддів господарських судів України відбулося засідання Міжрегіональної групи регіональних рад з питань реформи правосуддя (РРРП) з темою обговорення «Медіація у господарських спорах». 

 

З вітальним словом виступили керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас, в.о. голови ПЗАГС Яків Савицький, суддя-спікер ПЗАГС, член РСУ, заступник голови АСГСУ, член РРРП Галина Діброва та член ВРП, Секретар Третьої Дисциплінарної палати​ ВРП Лариса Швецова.

 

У заході взяли участь:

-        судді Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія Принцевська, Костянтин Богатир та керівник апарату суду Ганна Павлевська;

-        експертки Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська, Софія Видра та Людмила Волкова;

-        представниці ГС «Українська академія медіації» Луїза Романадзе та Світлана Сергєєва;

  • судді Господарського суду Одеської області Наталія Рога, Лілія Грабован та Роман Волков;
  • суддя Господарського суду Луганської області Олена Фонова;
  • суддя Господарського суду Чернівецької області Андрій Бутирський;
  • суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний;
  • суддя Господарського суду Донецької області Олена Сковородіна.

 

У фокусі сьогоднішньої зустрічі питання були присвячені статистичним даним щодо розгляду господарських справ та категорій спорів, у яких найчастіше відбувається примирення сторін, у тому числі під час процедури врегулювання спору за участю судді. Увага учасників була зосереджена на таких питаннях:

  • Як часто сторони судового провадження йдуть на примирення?
  • За якими категоріями справ частіше відбувається примирення?
  • В яких категоріях спорів потенційно більше шансів на примирення сторін?
  • Як обліковуються випадки примирення?

 

Окрім цього, розглядалися питання щодо визначення категорій справ для запровадження обов'язкових медіаційних зустрічей та нюансів, які при цьому потрібно врахувати.

 

За результатами засідання учасники дійшли до взаємного висновку про те, що перевагою медіації є зниження емоційної напруги, завдяки чому суд не перетворюється на майданчик для сварок, що, у свою чергу, створює можливість досягти угоди, яка задовільнить обидві сторони спору.

 

Дякуємо Проєкту ЄС «Право-Justice» за підтримку законодавчого впровадження в Україні альтернативної форми врегулювання спорів та Українській академії медіації за завзятість та готовність ділитись унікальним практичним досвідом!  

 

#ПЗАГС_Заходи_2021