flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

II Щорічна Конференція Регіональних Рад Реформ Правосуддя

11 листопада 2020, 18:00

Сьогодні в місті Києві за ініціативи EU Project "Pravo-Justice" відбулася II Щорічна Конференція Регіональних Рад Реформ Правосуддя.

 

У зв’язку з карантинними обмеженнями, учасники регіональних рад шести регіонів України взяли участь у заході у форматі телемостів, у прямому ефірі, на якому презентовано досягнення шести регіональних рад та визначені плани на майбутнє.

 

Привітали учасників заходу керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас, посол ЄС та голова Представництва ЄС в Україні Маті Маасікас, народний депутат України, голова Комісії з питань правової реформи Сергій Іонушас та заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

 

Заступник голови Асоціації суддів господарських судів України, Член Ради суддів України, суддя-спікер Південно-західного апеляційного господарського суду Галина Діброва взяла учать у заході разом з представниками Одеської РРРП.

Конференція складалась з двох сесій.

 

Перша була присвячена презентації результатів роботи РРПР, що включала в себе окреслення цілей та завдань РРРП, висвітлення історії успіху РРРП, викликів в роботі та планів на майбутнє.

 

Друга сесія складалась з панельних дискусій, на яких були висвітлені теми:

✅ відправлення правосуддя у період карантину;

✅ банкрутство фізичних осіб;

✅ подолання негативних наслідків збройного конфлікту та перехідне правосуддя.

 

ІІ Щорічна Конференція Регіональних Рад Реформ Правосуддя стала ще однією платформою для можливості спілкування представників різних секторів – представників судової влади, представників сектору юстиції та міжнародних експертів Проекту ЄС.

 

Починаючи з 2018 року Одеська РРРП працювала над такими темами, як:

-        реформування системи виконавчого провадження та запровадження повноцінної змішаної системи примусового виконання,

-        удосконалення норм Кодексу з процедур банкрутства,

-        шляхи прискорення переходу до електронного судочинства,

-        впровадження інституту медіації в Україні.

 

Завдяки активній та злагодженій роботі ради досягнуто конкретних результатів у сфері удосконалення системи примусового виконання судових рішень в України та внесень змін до Кодексу України з процедур банкрутства.

 

Через зміни до нормативних актів удосконалені окремі процесуальні питання, пов’язані із процесом банкрутства, зокрема, щодо процедурних питань проведення прилюдних торгів (аукціонів) та державної реєстрації права власності на придбане майно, порядку призначення арбітражного керуючого.

 

Триває робота над удосконаленням законодавства про виконавче провадження, відповідні законопроекти знаходиться на розгляді в профільному комітеті Верховної Ради.

 

Це лише базові досягнення Одеської регіональної ради.

 

Завжди є над чим працювати, тому кожен розпочатий проєкт вимагає постійного розвитку та модернізації. Завдяки спільному аналізу ефективності законів та обговоренню виявлених прогалин ми знаходимо шляхи їх вирішення та маємо можливість донести необхідні меседжі до органів влади.