flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На базі Південно-західного апеляційного господарського суду розширене засідання РРРП

24 вересня 2020, 18:00

Сьогодні на базі Південно-західного апеляційного господарського суду за ініціативою Проєкту ЄС «Право-Justice» відбулось розширене засідання Одеської Регіональної Ради з питань Реформи Правосуддя (РРРП) на якому експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» (EU Project "Pravo-Justice") презентували результати опитування щодо аналізу стану роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія Принцевська взяла участь у відкритті заходу разом з Головою робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Романом Бабійом та Міжнародним експертом з електронного правосуддя Проєкту ЄС «Право-Justice» з Естонії Івар Талло (Zoom).

Національні експерти з електронного правосуддя Іван Шерстюк та Роман Савчук презентували результати опитувань, які проводились серед семи судів з реальним досвідом роботи з різними модулями ЄСІТС, розповіли про роботу модулів та про деякі недосконалості їх роботи.

Наш суд приймає активну участь у запровадженні та розвитку електронного судочинства, а сьогоднішня презентація опитування – це ще один крок до вдосконалення роботи такої масштабної електронної системи. Електронний суд вже давно став реальністю сьогодення для всієї системи правосуддя в Україні.

Керівник апарату Південно-західного апеляційного господарського суду Ганна Павлевська взяла участь у дискусії та поділилась власним досвідом використання електронного суду в роботі.

Зазначила, що сканування справ – це дійсно завантаженість, проте в суді налагоджено роботу серед працівників і кожен несе відповідальність за свою ділянку роботи, зокрема, в процесі сканування документів. Звернула увагу на те, що в деяких випадках навіть після направлення стороною електронної версії документів, за ним слідує і паперовий варіант. Наголосила на тому, що за час дії карантину кількість електронних справи та користувачів ЄСІТС збільшилась, але цього не достатньо. Також висловила свою думку стосовно вдосконалення роботи, зазначивши, що у запровадженні роботи електронного суду мають брати участь не лише суди, а і сторони судових проваджень.

Керівники апаратів:

Одеського окружного адміністративного суду - Ольга Пасічник,

Господарського суду Харківської області - Олександр Поляков (Zoom),

Франківського районного суду міста Львова - Святослав Лаба (Zoom),

Сьомого апеляційного адміністративного суду - Олена Мілієнко ділились власними напрацюваннями та окреслювали проблемні питання, які виникають саме в їх судах під час роботи з ЄСІТС.

Міжнародний головний експерт з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» з Польщі Анна Адамська-Галлант висловила експертну думку щодо захисту права на справедливий суд у дистанційному кримінальному судочинстві.Під час заходу обговорювались та аналізувались проблемні питання щодо функціонування ЄСІТС та переваги системи, кожен охочий висловив свою думку стосовно вдосконалення та розвитку її роботи.

Всі учасники заходу дійшли до спільної думки щодо необхідності популяризації роботи ЄСІТС, проведення відповідних навчань та збільшення фінансування на впровадження такої системи.

Захід відбувався з дотриманням правил безпеки під час пандемії та урядових обмежень щодо максимально допустимої кількості осіб під час проведення заходів, тому в залі присутні були члени РРРП, розробники опитування та експерти, усі інші зареєстровані учасники, брали участь онлайн через платформу Zoom, що надало можливість розширити коло учасників заходу.

Немає межі досконалості, тому кожен розпочатий проєкт вимагає постійного розвитку і лише завдяки спільному обговоренню та зусиллям ми зможемо розв’язати проблемні питання та подолати усі перешкоди на шляху до успішного функціонування електронного судочинства.