flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорення Gap-аналізу впровадження інституту медіації̈ в Україні

19 серпня 2020, 16:20

Сьогодні, 19 серпня 2020 відбулося обговорення Gap-аналізу впровадження інституту медіації в Україні організоване Проєктом ЄС «ПРАВО-Justice» спільно з Південно-західним апеляційним господарським судом, Відділенням Асоціації правників України в Одеській області та Українською академією медіації̈.

Секретар судової палати, суддя-спікер Південно-західного апеляційного господарського суду Марина Мишкіна взяла участь у заході, виступила з вітальним словом та висловила свою думку щодо процедури медіації. Зокрема, зазначила, що медіація це пошук компромісів, проте, будь-який суддя при вирішенні спорів шукає не компроміс, він шукає баланс між справедливістю та законністю. Також підкреслила переваги альтернативного способу вирішення спору та те, що такий метод сприятиме запобіганню конфліктів та їх вирішенню ще на ранніх стадіях, дозволить заощадити грошові кошти як держави, так і учасників судового процесу, а також оптимізувати роботу судів і знизити судове навантаження в усіх ланках судової системи.

 Керівник апарату Південно-західного апеляційного господарського суду Ганна Павлевська підтримала проблематику інформування сторін судового процесу стосовно медіації. Окреслила проблемні питання, які виникають у сторін та мають бажання отримати інформацію. Серед питань, зокрема:

- що таке медіація?

- хто такий медіатор і де окреслені кваліфікаційні вимоги до медіаторів?

- де знайти медіатора?

- коштовність чи без коштовність такої послуги?

Також підтримала ідею щодо необхідності впровадження окремої посади в суді, яка б інформувала людей про те, що таке медіація, та як її використовувати.

Групою національних та міжнародних експертів проведено детальний аналіз проєкту закону про медіацію для виявлення існуючих прогалин в законодавстві та інституціональній структурі. Gap-аналіз містить стратегічні цілі розвитку інституту медіації̈, врахувавши всі існуючі ризики, а також містить конкретні рекомендації̈ та заходи для його ефективного розвитку.

Захід проведено частково за допомогою он-лайн платформи ZOOM, що надало можливість розширити коло учасників заходу та об’єднати представників суддівського корпусу, законодавчої влади, виконавчої влади, адвокатури, прокуратури, практикуючих юристів, нотаріусів, науковців та представників безоплатної правової допомоги навколо обговорення актуальних питань медіації̈.

За результатами обговорення, всі учасники підкреслили переваги альтернативних позасудових засобів вирішення спорів та запропоновані заходи для ефективного розвитку інституту медіації̈ в Україні, а також відзначили, необхідність у навчанні медиативним навичкам суддів, адвокатів, соціальних працівників та приватних виконавців для можливості подальшого більш чіткого роз’яснення суті медіації та її переваг.

 

Дякуємо організаторам та всім учасникам заходу.

 

Чекаємо на нові зустрічі.