flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Присудова медіація: простір для співпраці суду та медіаторів

26 лютого 2021, 16:00

Сьогодні у Південно-західному апеляційному господарському суді відбулась міжнародна конференція, присвячена присудовій медіації, як простір для співпраці суду та медіації.

Захід організовано ГС «Українська академія медіації» за підтримки Проекту ЄС «Право-Justice» у партнерстві з Південно-західним апеляційним господарським судом, Національною школою суддів України, Асоціацією медіаторів Грузії, Комітетом медіації Асоціації правників України та Одеською Регіональною радою реформ правосуддя.

Привітали учасників президент Української академії медіації Луіза Романадзе, секретар судової палати, суддя-спікер Південно-західного апеляційного господарського суду Марина Мишкіна, керівник Проекту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, та голова Асоціації медіаторів Грузії Ираклий Кандашвили.

Конференція відбулася за участю міжнародних експертів, які поділилися досвідом Фінляндії, Нідерландів, Грузії та представили презентації щодо впровадження медіації в суді, організації доступу до медіації в суді та ролі судді в присудовій медіації.

Секретар судової палати, суддя-спікер Південно-західного апеляційного господарського суду Марина Мишкіна підтримала думку міжнародних експертів щодо ефективності медіації та зазначила, що інститут медіації є одним з магістральних напрямків у вирішенні розгляду спорів, тому суди мають сприяти розвитку інституту медіації в Україні.

Про всі організаційні моменти створення кабінету медіації в Південно-західному апеляційному господарському суді розповіла керівник апарату суду Ганна Павлевська. Зазначила, що відкривати кабінет медіації в суді було дуже відповідальним кроком. Запевнила, що для тих хто захоче відкрити кабінет медіації у своєму суді потрібно лише мати бажання, вільне приміщення та провести просвітницьку роботу з працівниками суду щодо роботи цього кабінету.

З моменту, як ПЗАГС прийняв участь у пілотному проекті, кабінет медіації пропрацював і працює досі вже чотири роки, тому ми маємо цей досвід впровадження. Більшість спорів, які вирішувались шляхом медіації це були, зокрема, сімейні спори, спори з дорожньо-транспортними пригодами, господарські спори пов’язані з договорами поставки і т.д.

«Безумовно ми б не мали такої змоги, якщо б не підтримка наших партнерів Української академії медіації, адже саме вони надали нам таку можливість співпрацювати з ними у напрямку впровадження альтернативного способу вирішення спорів, сподіваємось і на подальшу співпрацю» зазначила Ганна Павлевська.

Дійсно, на сьогоднішній день не до кінця врегульований порядок закриття справ, що вже відкриті у судах, але завдяки адвокатам, які представляли безпосередньо учасників медіації, при досягненні консенсусу у спорі, шляхом подання заяв про закриття провадження у справі, про відмову у позові - справи було закрито.

ПЗАГС разом з Академією медіації України також вели дослідження наскільки працює процесуальний порядок примирення сторін за участі судді і дійшли висновку, що є моменти, над якими потрібно працювати.

«Медіація – це крок у майбутнє і дуже хотілося б, щоб наш досвід переймали і інші суди. Якщо для цього буде потрібна допомога в організації, ми завжди будемо раді розповісти з чого ми починали, що для цього потрібно і як це працює» підкреслила Ганна Павлевська.

Розповіла про розроблення ПЗАГС інформаційно-просвітницьких матеріалів, інфографік, відеоролик (https://bit.ly/3aWjy49) для популяризації альтернативного способу вирішення спорів.

Представники пілотних судів з Одеси розповіли про власний досвід організації доступу до медіації в суді.

За результатами обговорення, учасники заходу обмінялись своїми ідеями щодо розвитку інституту медіації, адже така синергія надасть нам можливість масштабувати досвід провідних країн та пілотних судів Одеси у впровадженні присудової медіації в суди різних юрисдикцій з всієї України.