flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентації Звіту «Ставлення громадян України до судової системи» та Висновку КРЄС «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності»

18 грудня 2020, 17:39

Сьогодні заступник Голови АСГСУ, член РСУ, суддя-спікер Південно-західного апеляційного господарського суду Галина Діброва взяла учать у круглому столі, організованому Верховним Судом України спільно з Проєктом РЄ-ЄС "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні та Українським центром економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Захід складався з трьох сесій.

На першій сесії було презентовано звіт за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи».

Друга сесія включала в себе презентацію висновку № 23 Консультативної ради європейських суддів «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності».

На третій сесії Галина Діброва стала одним зі спікерів круглого столу та окреслила питання щодо незалежності суддів та довіри громадян до суду в Україні.

Заступник Голови Асоціації судів Господарських судів України розповіла про те, що втручання у роботу суддів, здійснення систематичного психологічного та фізичного тиску на суддів з боку учасників процесу та їхніх представників - стало поштовхом для об’єднання суддів та створення Асоціації.

Звернула увагу на те, що головними завданнями Асоціації є впровадження принципу верховенства права; забезпечення безпеки, захист та представництво інтересів членів асоціації; обговорення та відпрацювання єдиної позиції з актуальних питань організації роботи судів, які виникають при адмініструванні; вдосконалення та подальший розвиток системи господарських судів та створення комунікаційної площадки як для взаємодії суддів в самій системі судів, так із мас-медіа та громадськими організаціями.

Зазначила, що Асоціація стала комунікаційним майданчиком для відкритого обговорення суддями проблем, які виникають кожного дня в судах в яких вони працюють. Зокрема, через Асоціацію судді мають всі можливості для інформування медіа та громадськості не тільки про проблемні питання у судовій системі, а і загалом про роль і функціонування органів судової влади та суддів.

Наразі, Асоціація бере активну участь в удосконалені та законопроєктній роботі. Було опрацьовано пропозиції всіх господарських судів та впроваджено оновлену редакцію ГПК України, Кодексу України з процедур банкрутства, систематично проводиться робота по узагальненню проблемних питань суддів господарської юрисдикції щодо процесу та іншого застосування норм матеріального права.

Наголосила, що Асоціація підтримує Висновок КРЄС про Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності, адже він закликає забезпечити можливості для реалізації права суддів на об’єднання для розв’язання питань, які виникають в гільці судової влади. Асоціація в межах своїх повноважень активно застосовує висновки КРЄС та вживає усі можливі заходи для захисту незалежності судової системи, забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Захід виявився дуже насиченим на дискусії та обговорення, адже саме завдяки спільним зустрічам у нас є можливість обмінятись власними напрацюваннями та думками щодо зміцнення незалежності та довіри до судової влади в Україні.