flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

IX ЩОРІЧНИЙ СУДОВИЙ ФОРУМ «ВЕКТОР РОЗВИТКУ 2020»

27 листопада 2020, 09:15

Вчора завершився перший день IX ЩОРІЧНОГО СУДОВОГО ФОРУМУ «ВЕКТОР РОЗВИТКУ 2020», який складався з трьох сесій та обговорень існуючих на сьогоднішній день проблем та законодавчих змін в частині реформування судової системи.

 

Голова Південно-західного апеляційного господарського суду,  Голова Асоціації суддів господарських судів України Наталія Богацька, привітавши присутніх, будучи модератором, відкрила другу сесію форуму: «Гарантії незалежності судової влади як європейський стандарт демократичної держави». Зазначила, що саме незалежність та недоторканість суддів є невід’ємною ознакою правової держави. Проте, гарантії незалежності суддів в Україні належним чином не забезпечені. На практиці це фізичний та психологічний тиск на суддів, що є втручанням в здійснення правосуддя. Наголосила на критичних ситуаціях фінансового забезпечення та кадрового дефіциту судової гілки влади.

 

Друга сесія розпочалась із виступу омбудсменки Болгарії, міжнародної експертки проєкту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Діани Ковачевої, яка висвітлила своє бачення проблем, які пов’язані з основними викликами незалежності судочинства. Презентувала власний аналіз звіту ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні та відмітила низку негативних моментів, а саме: велику кількість внесених змін у законодавство без врахування думки суддів та за короткий період часу, тиск та втручання в діяльність суддів та ін. «Судова реформа може продовжитися успішно, тільки, якщо вона не буде суперечити Конституції, братиме до уваги основні Європейські стандарти у сфері і братиме до уваги точки зору суддів та громадянського суспільства» - зазначила пані Діана.

 

Заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов акцентував увагу на проблемах кадрового забезпечення судової системи. «Про кадровий дефіцит говорити вже запізно. Наразі йдеться вже про катастрофічне кадрове становище. Чи можна буде його виправити без завдання неподоланної шкоди?» - відмітив Богдан Юрійович. Дійсно, це досить складна ситуація, адже через кадровий дефіцит у судах спостерігається перевантаження нерозглянутими справами та взагалі припинення судочинства в деяких судах внаслідок відсутності суддів.

 

Суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко підготувала презентацію та розкрила тему діалогу між суддями та адвокатами в контексті європейських стандартів, посилаючись на Висновки Консультативної ради європейських суддів про відносини між суддями та адвокатами. Також окреслила питання впливу ЗМІ на незалежність судової гілки влади та їх роль у процесі формування довіри суспільства до суду.

 

Президент Асоціації правників України, партнер VB PARTNERS, адвокат Денис Бугай, в свою чергу розкрив питання незалежності судової гілки влади та вважає, що роботу ВРП по формуванню звітів слід поглибити. Крім того, висловив свою думку стосовно питання діалогу суддів і адвокатів. Зазначив, що «Головна задача діалогу – це формування спільних проблем і активна комунікація цих проблем суспільством та професіональною спільнотою».

 

Перший заступник Голови Служби судової охорони, полковник Служби судової охорони Станіслав Максимішин розповів про досягнення та напрацювання Служби судової охорони за рік роботи, доповнив свій виступ презентацією та планами щодо розвитку та нових функцій роботи ССО.

 

Дуже багато актуальних тем було розкрито та обговорено, проте деякі питання необхідно додатково досліджувати широким колом юристів та експертів, розробляти нові ідеї для усунення проблем та покращення функціонування судової системи.