flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Миколаївської обласної організації Комуністичної партії України!

25 квітня 2024, 15:00

У Х В А Л А

про відкладення розгляду апеляційної скарги

 16 квітня 2024 року

   м. Одеса

Справа № 915/1342/23

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів: К.В. Богатиря, С.В. Таран,  

секретар судового засідання – В.В. Колцун,

за участю представників сторін:

від позивача: С.О. Галицький

від відповідачів:

1)Місцевого благодійного фонду “Захист труда”: не з'явився

2)Миколаївської обласної організації Комуністичної партії України: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції апеляційну скаргу Міністерства юстиції України

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.01.2024 (суддя                                            А.П. Алексєєв, м.Миколаїв, повний текст складено 22.01.2024)

у справі №915/1342/23

за позовом Міністерства юстиції України

до відповідачів:

1)Місцевого благодійного фонду “Захист труда”;

2)Миколаївської обласної організації Комуністичної партії України

про визнання недійсним договору дарування нерухомого майна та скасування державної реєстрації прав на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Міністерства юстиції України на рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.01.2024 у справі №915/1342/23.

Так, ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2024 відкрито апеляційне провадження за вказаною апеляційною скаргою, а ухвалою суду від 19.03.2024 розгляд справи №915/1342/23 призначено на 16.04.2024 о 12:00 год.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 15.04.2024 заяву Міністерства юстиції України (вх.№1262/24 від 08.04.2024) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів задоволено та постановлено провести судове засідання 16.04.2024 о 12:00 год та усі наступні судові засідання по справі №915/1342/23 в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів.

В судове засідання, яке відбулось 16.04.2024, прийняв участь в режимі відеоконференції представник скаржника.

Відповідачі в судове засідання не з’явились.

При цьому відомості щодо повідомлення Миколаївської обласної організації Комуністичної партії України про дату, час і місце судового засідання відсутні.

Частиною одинадцятою статті 270 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

З огляду на неявку в судове засідання 16.04.2024 Миколаївської обласної організації Комуністичної партії України, стосовно якої відсутні відомості щодо її повідомлення про дату, час і місце судового засідання, протокольною ухвалою відкладено розгляд справи №915/1342/23 на 28.05.2024 о 12:30 год.

При визначенні дати наступного судового засідання у даній справі колегією суддів враховувалось наступне.

Згідно з приписами статті 17 Закону України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини” суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду  з прав людини як джерело права.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому, Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського Суду з прав людини у справах Савенкова проти України від 02.05.2013, Папазова та інші проти України від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі “Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства” роз'яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Враховуючи необхідність повного та всебічного розгляду апеляційної скарги із забезпеченням принципу змагальності та створення сторонам, які беруть участь у справі, необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, а також з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, судова колегія вважає за необхідне розглянути апеляційну скаргу у розумний строк, достатній для забезпечення можливості реалізації учасниками процесу відповідних процесуальних прав.

Відповідно до приписів частин другої та третьої статті 120 Господарського процесуального кодексу України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов’язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до частини третьої статті 216 Господарського процесуального кодексу України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні; учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Згідно з частиною другою статті 281 Господарського процесуального кодексу України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

З огляду на викладене вище, відповідачів, які не були присутніми у судовому засіданні 16.04.2024, про дату, час та місце проведення наступного судового засідання слід повідомити цією ухвалою суду та розмістити відповідну інформацію на офіційному веб-сайті судової влади України.

В судовому засіданні 16.04.2024 апелянтом заявлено усне клопотання про проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Враховуючи, що ухвалою суду апеляційної інстанції від 15.04.2024 вже задовольнялось клопотання вказаного представника про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, судова колегія вважає за можливе задовольнити аналогічне усне клопотання.

Керуючись ст. ст. 197, 234, ст. 216, ч. 11 ст. 270, ст. 281 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1.З метою повного, об’єктивного та всебічного розгляду справи, а також з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, розглянути апеляційну скаргу Міністерства юстиції України на рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.01.2024 у справі №915/1342/23 поза межами строку, встановленого частиною першою статті 273 Господарського процесуального кодексу України, у розумний строк.

2.Повідомити Місцевий благодійний фонд “Захист труда”, Миколаївську обласну організацію Комуністичної партії України про те, що наступне судове засідання з розгляду апеляційної скарги Міністерства юстиції України на рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.01.2024 у справі №915/1342/23 відбудеться 28.05.2024 о 12:30год у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду (м.Одеса, пр-т Шевченка, 29), зал судових засідань №6. Тел. /0482/ 301-426.

3.Розмістити на офіційному веб-сайті судової влади України відповідну інформацію про дату, час та місце проведення наступного судового засідання.

4.Клопотання Міністерства юстиції України про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів задовольнити. Провести судове засідання 28.05.2024 о 12:30 год у справі №915/1342/23 у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду (зал судових засідань №6) в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв’язку “EаsyCon” за посиланням на офіційний веб-портал судової влади України https://vkz.court.gov.ua. Забезпечити участь представника Міністерства юстиції України – Галицького Сергія Олександровича у судовому засіданні 28.05.2024 о 12:30 год у справі №915/1342/23 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Попередити, що відповідно до частини п’ятої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, пункту 46 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема, підсистеми відеоконференцзв’язку, ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

5.Явка учасників справи не є обов’язковою.

6.Запропонувати учасникам справи скористатись своїм правом та надати до Південно-західного апеляційного господарського суду клопотання про розгляд справи без їх участі.

7.Роз’яснити учасникам судового провадження їх право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, у тому числі із застосуванням власних технічних засобів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя                                                                        Л.В. Поліщук

            Суддя                                                                                               К.В. Богатир

            Суддя                                                                                               С.В. Таран»